Till alla inlägg

18 februari 2019

Utökad buffert och sova gott om natten 

Hur mycket ska jag spara och hur kommer jag igång? Två vanliga frågor om sparande som Bofink hjälper dig att bena ut i dagens blogginlägg.

Att gå runt och känna att man inte har pengar sparade är för många ett stressmoment. Kanske är det så att man befinner sig i en situation där man för tillfället inte har möjlighet att spara då man studerar, praktiserar eller kanske nyligen genomfört en renovering.

Det kan därför vara bra att ha extra pengar undanlagda, en så kallad buffert, som ska finnas där och täcka upp för dig vid oförutsägbara ekonomiska situationer när resten av plånboken ekar tom. 

När man tänker på oförutsedda ekonomiska situationer så tänker man ofta på negativa utgifter, till exempel risken att man blir arbetslös, att man behöver laga bilen eller upptäcka ett fel i hemmet. Självklart är det viktigast att kunna finansiera sina nödvändiga utgifter och det är också svaret på varför man bör ha en buffert. Däremot så kan även oförutsägbara utgifter vara något positivt, till exempel unna dig något, köpa nya utemöbler till sommarstugan eller ta med din partner på en restaurang. Din buffert kan helt enkelt också täcka upp så att du fortfarande kan unna dig saker - eftersom du har lagt undan pengar för sådana händelser. 

Ett mått på hur man lönsamt kan spara undan pengar är att varje månad lägga undan 10% av lönen tills man når sitt optimala buffert-mål. Detta kan såklart variera, då varje enskild persons behov ser olika ut, men ett bra sikte är att man ska känna sig trygg och inte behöva känna sig orolig för eventuella plötsliga utgifter, negativa som positiva. Vi på Bofink rekommenderar att du minst har tre månadslöner på ett sparkonto. 

När man sedan nått sitt optimala buffert-mål kan man så småningom börja lägga undan pengar till något annat man funderat på under en lång tid. 

Sov gott och trevligt sparande önskar vi på Bofink. 

Skrivet av

Ida Haglund

Ida Haglund

Dela:

Till alla inlägg