Till alla inlägg
Köp och sälj av bostad

21 januari 2019

Smarta tips och råd vid köp och sälj av bostad

Går tankarna i att sälja din nuvarande bostad och köpa en ny? Eller ska du kanske köpa din första bostad? Läs Bofinks smarta tips och råd vid både köp och sälj av bostad.

Priserna på bostadsmarknaden har under en lång tid gått uppåt men för att på senare tid dala, vilket i sin tur har gjort att många har börjat känna en stark oro. Vi ska påminna oss om att bostadspriserna alltid har gått upp och ner samt att fokus ska ligga på trivsel (och såklart att man känner att man har råd), då man förmodligen ska ha den nya bostaden under en längre tid framöver. 

Det finns mycket att tänka på när det gäller bostadsmarknaden, vilket för många kan kännas krångligt. Veckans blogginlägg kommer därför ge dig tips att ha i åtanke beroende på om du ska köpa eller sälja din bostad.

Köpa

 - Kom ihåg att ha rimliga prisförväntningar. Det är viktigt att du känner att du har råd med bostaden, samtidigt som du har en realistisk syn på priserna som finns ute på marknaden

- Förbered ett lånelöfte, ha kontinuerlig kontakt med banken och se till att din budget inte överskrids. Maxa inte lånelöftet!

- Håll känslorna i schack. Budgivning skapar stress och det är lätt att snöa in sig på en enskild bostad och tappa modet om det inte går som man hoppats. Det är viktigt att komma ihåg att det finns många fler bostäder ute på marknaden.

- Tänk utanför din radar. Många har redan bestämt sig för ett särskilt bostadsområde eller stadsdel, men din drömbostad kanske finns några kvarter bort. Åter igen, låt inte känslorna styra för mycket, använd sunt förnuft.

Sälja

- Räkna med att försäljningen kommer att ta längre tid än planerat. Se därför till att lägga tillträde till boendet långt fram i tiden, ca 3 till 6 månader så du har god tid på dig, samt räkna på ett rimligt lägsta pris för lägenheten.

 - Se också till att i god tid välja mäklare och göra bostaden redo för besiktning och fotografering.

- Det kan vara bra att sälja nuvarande bostad innan du köper en ny. På så vis vet du exakt hur stor budget du har att röra dig med. Fråga banken om råd.

 - Kolla vad priserna har legat på i ditt område på sistone och jämför. Det hjälper dig att få en mer realistisk bild av den förväntade försäljningsprocessen.

Vi på Bofink önskar dig varmt lycka till med flytten!

Skrivet av

Ida Haglund

Ida Haglund

Dela:

Till alla inlägg