Till alla inlägg
Bofink

17 december 2018

Julspecial - Hur startades Bofink?

Vad var anledningen till att Bofink startades? Vilken var huvudfrågan som Bofinks grundare ville besvara? Vilka var de första investerarna i Bofink? Läs mer om Bofinks spännande resa.

Bofinks resa startade ursprungligen på civilingenjörsprogrammet på Kungliga Tekniska Högskolan och året var 2011. Av en slump hade de båda studenterna Petter och Joachim placerats i samma mottagningsgrupp på den så kallade introduktionsdagen på utbildningens allra första dag. Då de båda har ett brinnande intresse för hockey fann de en gemenskap och ville ta med just sporten in i studentlivet. De bestämde sig för att starta upp ett hockeylag på KTH som de båda sedan blev väldigt engagerade i. Att det hockeyintresset och den gemenskapen sedan skulle ta dem vidare till grundandet av ett bolag och en framtida business låg där och då i framtidens ovetskap. 

Tre år senare när det var dags att fundera på kandidatuppsats beslöt de sig för att skriva tillsammans eftersom båda hade valt inriktningen tillämpad matematik. Inom tillämpad matematik finns det ytterligare en inriktning mot optimeringslära och det var där de tog fram och utvecklade den algoritm som idag är kärnan i Bofink och som hjälper många bolånetagare att välja mellan fast och rörlig ränta på bostadslån. 

Nyfikna på vad arbetet kring algoritmen kunde ge, åkte de därför runt till olika banker och träffade bland annat Tor Borg som var dåvarande chefsekonom på SBAB. Han berättade att den vanligaste frågan som han fick handlade om huruvida kunden skulle binda sitt bolån samt vilken fördelning kunden skulle ha mellan fast och rörlig ränta. Samtidigt fick de båda studenterna positiv feedback från handledaren på KTH. ”Den här algoritmen är för bra för att hamna i ett akademiskt fack, ni bör göra något med den, för den kan verkligen hjälpa bolånetagare.” Med råg i ryggen från både Tor Borg och handledaren på KTH föddes idéen och drömmen om ett eget bolag.

Många var till en början skeptiska och tveksamma till deras idé. Petter och Joachim pitchade bland annat sin affärsidé i tävlingen Serendipity Challenge, men gick därifrån med tappat mod och böjda huvuden. Istället kom det annat emellan, Petter åkte på utbytestermin i Singapore och Joachim gjorde två Internship, varav ett var på Carnegie Investment Bank. 

Lika hockeyintresserad som förr hjälpte Joachim till att återstarta Carnegies hockeylag som sedan en tid legat på is. Återskapandet blev lyckosamt och ledde till vinst i Financial Hockey Leauge. På avslutningsbanketten på Regeringsgatan fick Joachim kontakt med dåvarande VD Thomas Eriksson och för honom berättade han om den ruvande affärsidén varpå Thomas svarade ”Ring mig om några månader.”

Sagt och gjort. Första mötet ägde rum på café Bianchi några månader senare och redan då berättade Thomas att han var intresserad och ville investera i bolaget. Med en halv miljon på fickan utvecklade Petter och Joachim den första webbplattformen och kunde sälja en hel del algoritmkörningar paketerade i PDF-dokument. Det här ledde i sin tur till att de kunde locka till sig en ännu högre investering på 5 miljoner från några investeringsänglar, investeringsänglar som idag är med och utgör stommen i Bofinks styrelse. I styrelsen där bland annat Mariana Burenstam Linder, Öjvind Norberg, Jens Nilsson och Anette Tånneryd finns. Tillsammans utvecklade de appen Bofink.

Bofink växer för varje dag som går och håller i skrivandets stund på med flera olika spännande projekt. Följ vår resa här på bloggen, Instagram och Facebook.  

Skrivet av

Ida Haglund

Ida Haglund

Angel Bahrami

Angel Bahrami

Dela:

Till alla inlägg