Till alla inlägg
Budgivning

2 januari 2019

Hur går en budgivning till?

Börja lågt, börja högt, öka med lite, öka med mycket… Ja, det finns lika många budgivningsstrategier som det finns budgivningar. Däremot är vår främsta rekommendation att du är väl förberedd inför en budgivning. Nu ställer du dig säkert frågan hur du på bästa sätt kan göra detta? Oroa dig inte för det, idag ger vi dig de nödvändigaste verktygen för en lycka budgivningsprocess. 

I en budgivning är det lätt att ryckas med och helt plötsligt har du lagt ett bud som är högre än vad du egentligen hade tänkt. Det absolut viktigaste är självklart att tänka igenom sin budget och lista de inkomster och utgifter du har under en månad. Viktigt att ha i åtanke är att för varje bud du ökar, höjs dina framtida kostnader. Till att börja med bör man som köpare sätta en maxgräns för det objekt som man planerat att lägga ett bud på. Därefter är det viktigt att du pratat med din bank så att du har ett lånelöfte redo, men även så att du har tillräckligt med pengar för en kontantinsats. Kom dock ihåg att det är viktigt att återigen kontakta banken när du lagt bud på ett objekt. Ett lånelöfte är ingen garanti på att du kommer att få låna till en bostad, därför är det viktigt att ha en kontinuerlig kontakt med din bank. Däremot ska du inte tveka med att lägga ett bud om du har fått klartecken från banken och har de resurser som krävs. Kom ihåg att ett bud inte är bindande, varken för köpare eller säljare förrän kontraktet är påskrivet. 

Hur fungerar en budgivning? 

När en budgivning ska börja så kontaktar mäklaren de personer som har visat intresse för objektet. Budgivningen är då antingen öppen eller sluten, vanligtvis är budgivningen öppen och fungerar då likt en auktion. Budgivningen sker anonymt och buden publiceras på mäklarens hemsida, med regelbundna uppdateringar. Det är sedan säljaren som bestämmer hur länge budgivning ska pågå. Vanligast är att den person eller det sällskap som lägger det högsta budet, vinner lägenheten. Det kan också finnas andra faktorer som påverkar vem som blir köpare av bostaden. Säljaren kanske behöver en köpare som är flexibel gällande faktorer som exempelvis inflyttningsdatum. 

Några kloka tips för en lyckad budgivning

Att leta bostad och att hitta sitt framtida boende är ingen lätt uppgift och att gå på visning efter visning för att hitta något som ligger inom ramen för din budget kan vara väldigt påfrestande. Budgivningen är självklart spännande då varje bud du lägger tar dig ett steg närmre ett potentiellt bostadsköp. Trots denna förväntan upplever många köpare att processen kan vara både intensiv och krävande. För att underlätta denna process har vi listat tre punkter som kan vara bra att ha i åtanke för en förhoppningsvis lyckad budgivning.

- Om budgivningen är öppen - försök att hitta dina konkurrenters budgivningsmönster

- Se till att ditt lånelöfte har ett maxtak på 50 000 kr eller mer över ett heltal för att öka dina chanser i en budgivning

- Om du kommer till slutet av budgivningen och börjar närma dig ditt maxtak. Behåll en kontinuerlig kontakt med mäklaren för att luska ur om budgivningen börjar gå mot sitt slut eller inte.

Vi hoppas att det här blogginlägget kan hjälpa dig och göra att du känner dig säkrare i din budgivning! Nästa vecka kommer vi prata om kontraktskrivning och vad som händer direkt efter att du vunnit en lyckad budgivning. 

Skrivet av

Ida Haglund

Ida Haglund

Dela:

Till alla inlägg