Till alla inlägg
En hållbar ekonomi

19 november 2018

Bli chef över din ekonomi

Har det den senaste tiden varit utmanande att hålla koll på dina utgifter? Tycker du kanske att pengarna försvinner innan du ens har fått dem? Eller vill du helt enkelt ha några enkla och smarta knep för att spara mer varje månad? Ja, då är det dags att ta tag i din privatekonomi och minimera de spontana och onödiga utgifterna. 

Budget: Begreppet budget är återkommande i de allra flesta diskussioner gällande spartips. Kanske känns det uttjatat eller komplicerat, men en budget kan verkligen hjälpa dig att få koll på såväl dina inkomster som dina utgifter och därmed förenkla ditt sparande. Ett enkelt och klokt råd är att avsätta en specifik summa som varje månad placeras automatiskt på ett separat konto, en summa som passar din ekonomi och ditt sparmål. Ett sparande på exempelvis 500 kr varje månad resulterar i att du i slutet av året har sparat 6000 kr. 

Vad sparade pengar sedan kan användas till är såklart alltid individuellt, kanske blir de en buffert för oväntade utgifter eller en grund till en efterlängtad resa.

Kvalitét före kvantitet: Ett klokt råd är att undvika impulsköp och istället köpa saker som håller länge samt sådant som du kan återanvända. Ett par läderskor är i grunden ett dyrare inköp än till exempel ett par skor av syntet men eftersom läderskor håller i många år blir de en ekonomisk vinnare och därmed ett smartare köp.

Lura dig själv, på rätt sätt: Det är inte helt ovanligt att lura sig själv genom att tänka: ”Det är ju bara en kaffe” eller “Klänningen är trots allt på rea, så egentligen sparar jag ju pengar”. I längden är sådant resonemang inte hållbart, utan börja istället att lura dig själv på andra smarta sätt. Om du avsätter en summa varje månad som du sedan sparar på ett sparkonto eller i en fond kommer du efter en tid inte att märka av att du spenderar mindre. 

Behov vs vilja: Det viktigaste spartipset som också kan appliceras på alla andra tips är att sluta köpa sådant som du endast vill ha och istället börja köpa sådant som du faktiskt behöver. Redan genom att börja tänka över dina köp så har du i princip börjat spara pengar och tänka ekonomismart. 

Grattis, du har nu tagit det första steget till en strukturerad och välplanerad privatekonomi. I ett inlägg senare i bloggen kommer vi att ge ytterligare konkreta spartips för att du inte ska slösa en krona mer än nödvändigt.

Skrivet av

Angel Bahrami

Angel Bahrami

Ida Haglund

Ida Haglund

Dela:

Till alla inlägg